Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον απόηχο του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος που συγκλόνισε τον κόσμο της εκπαίδευσης και συνολικά την ελληνική κοινωνία τα δύο τελευταία χρόνια. Οι μεγάλες νίκες που πέτυχε το φοιτητικό κίνημα στο πάρελθον έγιναν ορατές στον καθένα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει πλήρως μπλοκαριστεί, ο νόμος-πλαίσιο αν και πραξικοπηματικά ψηφισμένος παραμένει ανεφάρμοστος σχεδόν στο σύνολό του σε μια σειρά από σχολές, η εκπαιδευτική ανδιάρθρωση είναι απονομιμοποιημένη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία.
Ωστόσο κάποιες εξελίξεις κυρίως σε περιφερειακά Πανεπιστήμια ή Τμήματα με αποδυναμωμένους φοιτητικούς Συλλόγους μας δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου να εφαρμόσει κεντρικά το νομο-πλαίσιο και να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με την προσπάθεια αυτή να συγκροτείται γύρω από τρεις κυρίαρχες αιχμές:

1)Λίστα Συγγραμμάτων:
Το μέτρο της λίστας συγγραμμάτων αποτελεί πτυχή του νόμου-πλαίσιο, σύμφωνα με την οποία κάθε πανεπιστημιακό τμήμα υποχρεούται να καταρτίσει λίστα από προτεινόμενα συγγράμματα για κάθε μάθημα, από τα οποία κάθε φοιτητής θα δικαιούται δωρεάν
ένα το πολύ, σε αντίθεση με τον έως τώρα τρόπο χορήγησης των συγγραμμάτων όπου κάθε φοιτητής δικαιούται δωρεάν όσα βιβλία δίνονται για κάθε μάθημα. Ένα τέτοιο μέτρο προφανώς θα ανάγκαζε τους φοιτητές να πληρώνουν για όσα συγγράμματα χρειάζονται πέρα από το ένα δωρεάν διανεμόμενο ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος της φοιτητικής καθημερινότητας. Ειδικά στην Ιατρική, όπου για πάρα πολλά μαθήματα τα βιβλία που μοιράζονται είναι παραπάνω από ένα, το κόστος θα ήταν τεράστιο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων είναι ιδιαίτερα ακριβά (π.χ. Άτλαντες Ανατομίας).
Από την άλλη μεριά, με την εφαρμογή της λίστας συγγραμμάτων εξαφανίζεται και κάθε έννοια σαφούς εξεταστέας ύλης. Μέχρι τώρα, κάθε έδρα υποχρεούται να βγάζει την ύλη σε κάθε μάθημά της με βάση το δωρεάν διανεμόμενο σύγγραμμα. Με τη λίστα συγγραμμάτων κάθε καθηγητής θα μπορεί να βγάζει την ύλη με βάση το βιβλίο της αρεσκείας του, οδηγώντας έτσι σε δραματικές αλλαγές ή και σε αύξηση της ύλης ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε καθηγητή. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ειδικά στη σχολή μας είναι σύνηθη και τα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας παρά τη λογική του Συλλόγου σχετικά με την εξαγωγή της ύλης από ένα και μόνο σύγγραμμα. Είναι λογικό ότι μια λίστα που θα επέτρεπε επί της ουσίας σε κάθε καθηγητή να έχει δικιά του ύλη θα απελευθέρωνε τάσεις αυθαιρεσίας και θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη κάθε εξέταση.

2)Εσωτερικός Κανονισμός:
Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα είναι υποχρεωμένο να συντάξει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας ή να υιοθετήσει τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό που έχει ήδη κοινοποιήσει το Υπουργείο. Σε αντίθετη περίπτωση το Υπουργείο θα έχει την δυνατότητα να προχωρεί σε κυρώσεις σε βάρος του Ιδρύματος, π.χ. διακοπή της χρηματοδότησής του.

Είναι προφανές ότι για να εγκριθεί ένας εσωτερικός κανονισμός από το Υπουργείο, θα πρέπει να κινείται στην κατευθυνση του Πρότυπου.Ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Ιδρυμάτων δεν αποτελεί όμως μόνο μια συμπύκνωση της ουσίας του νόμου-πλαίσιο. Αποτελεί και από μόνος του μία από τις πιο αντιδραστικές πτυχές του νόμου που έρχεται με μια σειρά από μέτρα να πλήξει τόσο τους φοιτητές όσο και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
-Απώλεια του εξαμήνου σε περίπτωση που χαθούν πάνω από δύο εβδομάδες μαθημάτων. Μ' αυτό τον τρόπο περιορίζεται κάθε προσπάθεια κινητοποίησης των φοιτητών για ζητήματα που τους αφορούν, καθώς ουσιαστικά ποινικοποιείται η συμμετοχή των Συλλόγων σε μορφές πάλης όπως οι πορείες και οι καταλήψεις.
-Περιορισμό της ανώτατης διάρκειας των εξεταστικών σε 3 εβδομάδες. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Συλλόγου μας, η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη σχολή της Ελλάδας, είναι και η δυνατότητα των φοιτητών να καθορίζουν μόνοι τους την εξεταστική τους μέσα από συνελέυσεις ετών, με ανάλογα οφέλη (ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών και εξεταστικών). Προφανώς ένα τέτοιο μέτρο εντατικοποιεί πολύ περισσότερο την εξεταστική περίοδο και αναιρεί μία πολύ σημαντική νίκη του Συλλόγου. Από την άλλη μεριά, είναι προφανές ότι στην περίπτωση που οι εξεταστικές περίοδοι θα καθορίζονταν σε μεγάλο βαθμό από τον Εσωτερικό Κανονισμό δεν θα είχαμε τη δυνατότητα διεξαγωγής πτυχιακών εξεταστικών (και για τους εκτοετείς), κάτι το οποίο επίσης αποτελεί μεγάλη νίκη του Συλλόγου χάρη στην οποία εδώ και χρόνια η Ιατρική Αθήνας έχει το μικρότερο μέσο όρο χρόνου αποφοίτησης από κάθε Ιατρική της χώρας (6,5 χρόνια).
-Περιορισμό του Ασύλου, καθώς άσυλο δεν χαρακτηρίζεται πλέον συνολικά ο χώρος του Πανεπιστημίου αλλά μόνο οι χώροι στους οποίους διεξάγεται έρευνα ή διαδασκαλία. Το μέτρο αυτό επίσης στοχεύει στην πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος και την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων αφού πλέον κάθε μορφή πάλης που εμποδίζει την εκπαιδευτική ή ερευνητική διαδικασία (π.χ. κατάληψη) θα θεωρείται παράνομη και θα μπορεί χωρίς κανέναν περιορισμό να υπάρχει εισβολή αστυνομικής ή εισαγγελικής δύναμης μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου.
-Πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές, μέλη ΔΕΠ ή εργαστηριακό προσωπικό, σε περίπτωση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων, στα οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου.
-Σύνταξη 4ετών επιχειρησιακών προγραμμάτων από κάθε Ίδρυμα, τα οποία θα πρέπει να γίνονται δεκτά από το Υπουργείο για να εγκρίνεται η χρηματοδότηση του Ιδρύματος.
-Εισαγωγή manager (διαχειριστή) από το Υπουργείο σε κάθε ίδρυμα, ο οποίος θα ελέγχει και θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του ιδρύματος, αναγκάζοντας έτσι το κάθε ίδρυμα να περιορίζει δραστικά τα έξοδά του με βάση τις προθέσεις του Υπουργείου, θίγοντας έτσι σε πρώτη φάση τις παροχές προς τους φοιτητές και περιορίζοντας τη φοιτητική μέριμνα.
Όλα τα παραπάνω συντελούν με τον καλύτερο τρόπο στην εντατικοποίηση της φοιτητικής καθημερινότητας και των ρυθμών σπουδών, στην περαιτέρω πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος μέσα από την ποινικοποίηση του δικαιώματός του να κινητοποιείται και να διεκδικεί με συγκεκριμένα μέσα πάλης, καθώς και στον περιορισμό της αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

3)Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών:
Στα τέλη Ιούνη λήγει και η παράταση που πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία περί αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ.
Μια ενδεχόμενη αναγνώριση των κέντρων αυτών δεν θα φέρει μόνο την απαξίωση των επαγγελματικών των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων, λόγω της πληθώρας των πτυχίων των ΚΕΣ που γίνουν ισότιμα με αυτά του δημόσιου Πανεπιστημίου. Θα ανοιξει επίσης και το δρόμο για εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο αυτή θα αποτελεί το μόνο δρόμο «θωράκισης» των πτυχίων του δημοσίου και υπεράσπισης της ισχύος τους απέναντι σε αυτά των ΚΕΣ.
Τι έχει αλλάξει όμως από πέρισυ;
Στην αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας, είχε πάρει απόφαση με βάση την οποία τα συγγράμματα καί φέτος διανεμήθηκαν με βάση τον παλαιό νόμο σε όλα τα πανεπιστήμια. Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ πριν το Πάσχα αποφάσισε, στη βάση της συνολικής εναντίωσης της με το νόμο-πλαίσιο, ότι δεν θα καταρτίσει λίστα συγγραμμάτων και θα τα διανέμει κανονικά και τη νέα χρονιά. Την απόφαση της Συγκλήτου υιοθέτησε στο σύνολό της και η Γενική Συνέλευση Τμήματος της Ιατρικής. Ωστόσο, πλην του ΕΚΠΑ κανένα άλλο ίδρυμα δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με τη διανομή των συγγραμμάτων, ενώ είναι ξεκάθαρη και η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου πιέζοντας τα ιδρύματα. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει για άλλη μια φορά στην προκλητική στάση του Υπουργείου και να πιέσει τόσο τα ιδρύματα να μην καταρτίσουν λίστα συγγραμμάτων όσο και κεντρικά το Υπουργείο για απόσυρση του μέτρου.

Όσον αφορά τον Εσωτερικό Κανονισμό, ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός έχει ψηφιστεί σε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς και σε ένα από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ είναι ρητά δεδηλωμένη από τον Υπουργό και η πρόθεση να διακόψει τη χρηματοδότηση σε όσα από τα Ιδρύματα δεν υιοθετήσουν εσωτερικό κανονισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην Ιατρική κινήσεις καθηγητών πιέζουν προς τα εκεί (βλ. μήνυση Βλαχογιαννόπουλου όπου ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος και να μπει εισαγγελέας στη σχολη). Η θέση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση και η απαίτηση να μην ψηφιστεί κανένας άλλος εσωτερικός κανονισμός και να αποσυρθεί αυτός από όσα Πανεπιστήμια τον έχουν ψηφίσει. Τέλος, είναι προφανής και άμεση η ανάγκη να γίνει γνωστή για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση η θέση των φοιτητών για καμία αναγνώριση των ΚΕΣ.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει και η αναγκαιότητα και η δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να συγκροτηθεί με δραστικές μορφές πάλης, να δώσει για άλλη μια φορά ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και Υπουργείου και έχοντας μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση να πετύχει την ολική ανατροπή της και την απόσυρση του νόμου-πλαίσιο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 13/5 ώρα 12:00 στο Ν.Α.Β.Ο.
Αποφασίζουμε 2ημερη κατάληψη της σχολής

ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετέχουμε – στηρίζουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ. - Π.Α.Φ.
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: