Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

πορεια 13.02 - πανεργατικη απεργια ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στις 10:30 στο Μουσείο


ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ

ΤΗ ΝΙΚΗ …

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ



Η μεγαλειώδης συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο της 12 Δεκέμβρη 2007, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές προσπάθειες για ανατροπή των ασφαλιστικών μας κατακτήσεων. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στη πορεία αυτή συνηγορεί στην ανατροπή της γενιάς των 800 ευρώ και φανερώνει τη συνειδητοποίηση ότι οι προωθούμενες αλλαγές καθορίζουν το δικό μας μέλλον!!

  • Από τον Ινδό στη Φάνη … και πάλι πίσω

Η παραίτηση του Υπουργού Εργασίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση, ήτανε αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει κινήσεις αναπροσαρμογής της τακτικής της, με άλλους όρους, πιο επικοινωνιακούς.

Σε μια περίοδο σκανδαλολογίας η κυβέρνηση δείχνει να προκρίνει μια τακτική περιορισμού των ζημιών μόνο στο επίπεδο ορισμένων προσώπων προστατεύοντας το κυβερνητικό σχέδιο. Η τακτική αυτή ολοκληρώνεται με τάσεις «φυγής προς τα εμπρός» με την προώθηση ιδιαίτερα κρίσιμων τομών όπως είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Άλλωστε η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι προχωρά ήδη στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Ρέππα, που προβλέπει μείωση των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων, αυξήσεις εισφορών, αύξηση ορίων ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους. Παράλληλα ξεκινάει η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα χρονιά λιτότητας.

  • Ενοποίηση ταμείων, ασφαλιστικό νέων γιατρών

Η αναδιάρθρωση στους χώρους εργασίας των γιατρών προωθείται μεσώ ενός ενιαίου σχεδίου που πλήττει τόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα (μισθοί, ωράριο, συντάξεις, σχέσεις εργασίας) όσο και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι Συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πιέζουν στην κατεύθυνση εξίσωσης των σχέσεων εργασίας με αυτές του ιδιωτικού τομέα και συρρίκνωσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης των γιατρών στα πρότυπα της γενικής συλλογικής σύμβασης. Έτσι, δρομολογείται μι διαδικασία καθιέρωσης εργασίας με το κομμάτι (εφημεριάκηδες), απλήρωτων υπερωριών κατάργηση της μονιμότητας αλλά και πίεση μισθών, ασφάλισης και συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία προς τα κάτω. Έτσι κάθε λογική χτυπήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων, αφού δεν ήταν δυνατή μεσώ φραγμών πριν από την ειδικότητα (βλ. εξετάσεις για ειδικότητα) μεθοδεύεται με άλλο τρόπο.

Πέρα από ζητήματα όμως προσωρινής απασχόλησης και το καθεστώς υποστελέχωσης –μη προσλήψεων στο ΕΣΥ η κυβέρνηση εφαρμόζοντας νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων πλήττει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γιατρών (και ειδικότερα των νέων) ενώ παράλληλα αδειάζει και τα αποθεματικά των ταμείων. Προσπαθεί λοιπόν μετά από μια μακράν περίοδο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων ότι το κράτος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τις εισφορές τους αλλά και ότι με σύγχρονα μαθηματικά αν δίνεις λιγότερα ( μείωση στις συντάξεις), αργότερα (αύξηση ορίων ηλικίας) και σε περισσότερους (ενοποίηση ταμείων) τότε θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ενοποίηση των ταμείων και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όχι στην ανασφάλιστη εργασία και την υποβάθμιση του ΕΣΥ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχει κάθε εργαζόμενος, άνεργος, γυναίκα, νέος και μετανάστης το δικαίωμα στη σύνταξη και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

. Δεν υπάρχουν ατομικές απαντήσεις σε συλλογικά προβλήματα.

Μπορούμε να νικήσουμε!

  • Τι πρέπει να κάνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας (ΣΦΙΑ)

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει ότι θα καταθέσει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι δηλώσεις της νέας υπουργού για «ήπια προσαρμογή» και διάλογο-παρωδία το μόνο που μας κάνουν είναι να μας θυμίζουν σκηνές από τα πρόσφατα φοιτητικά κινήματα, τους προσχηματικούς διάλογους και την «ήπια» αναδιάρθρωση. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι η γενιά των 800 ευρώ, η ελαστική απασχόληση, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και οι μισθοί πείνας. Μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε:

    1. να μην περάσει η αντιασφαλιστική πολιτική
    2. να αποσυρθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα
    3. καμία συμμετοχή στο διάλογο απάτη.

Μακριά από λογικές περιχαράκωσης και κομματικών πορειών μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε κοινή πορεία να αποτρέψουμε:

  • την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων
  • τη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των γυναικών στο όνομα της δήθεν ισότητας
  • την ενοποίηση των Ταμείων γιατί είναι προς τα κάτω και θα συντελέσει στην παραπέρα καταλήστευση των αποθεματικών τους
  • το περιορισμό – κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, (πρόεδρος της επιτροπής που το εισηγείται είναι ο καθηγητής της φυσιολογίας της σχολής μας Μπεχράκης)

Το εργατικό κίνημα με την ορμή και την ενότητα του μπορεί να πετύχει νίκες, όπως έγινε με το νόμο Γιαννίτση, όπως το πανεκπαιδευτικό κίνημα με μπροστάρη τους φοιτητικούς συλλόγους πέτυχε να μην αναθεωρηθεί το Άρθρο 16. με μαζικούς αγώνες απαντάμε στις κυβερνητικές επιλογές.

ΟΧΙ στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης

ΟΧΙ στην ενοποίηση των Ταμείων

Πανεργατική απεργία 13 Φεβρουαρίου

Όλοι στη προσυγκέντρωση των φοιτητικών Συλλόγων την

Τετάρτη 13/02 στο Μουσείο στη Πατησίων στις 10:30

ΑΡΙστερή Συσπείρωση
συμμετέχουμε στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ. - Π.Α.Φ.
Ε.Α.Α.Κ.