Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ-Διασφαλίζουμε τα κεκτημένα, Ανατρέπουμε την αναδιάρθρωση


200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΑ ΜΙΑ ΕΠΟΠΟΙΙΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

"ο νέος νόμος-πλαίσιο δεν απαντάει στα προβλήματα των σύγχρονων δημοσίων Πανεπιστημίων, οι δε συνέπειες από την εφαρμογή του θα υποθηκεύσουν αρνητικά τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, είναι δε πολύ πιθανόν ότι θα ατονίσει στην πράξη, επ' ωφελεία της Ελληνικής Παιδείας".
Απόσπασμα απόφασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Αυτή η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε στον απόηχο των μεγαλειωδών φοιτητικών κινημάτων των δύο προηγούμενων χρόνων κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των φοιτητών και του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Εδώ και έναν χρόνο με ψηφισμένο νόμο πλαίσιο, το φοιτητικό κίνημα έχει διασφαλίσει ότι δεν εφαρμόζεται σε κανένα τμήμα του ελληνικού πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις όπως τη σύνταξη του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού από το ΕΣΥΠ και επίσης το αίτημα του από τα τμήματα και τις συγκλήτους να αποστείλλουν λίστα συγγραμμάτων για την εφαρμογή της βιβλιοκάρτας.Όπως καταλαβαίνει κανείς η παραπάνω απόφαση είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά πλέον δεν αρκεί...

Λίστα συγγραμμάτων - Βιβλιοκάρτα:
Η λίστα συγγραμμάτων θα αποτελέσει μία λίστα από την οποία οι φοιτητές θα κληθούν να διαλέξουν ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα χωρίς βέβαια να υπερβαίνουν το χρηματικό ποσό το οποίο ορίζει η βιβλιοκάρτα. Αυτό συγκεκριμένα και για την ιατρική όπου οι φοιτητές παίρνουν παραπάνω από ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα (δε διανοείται στην Παθολογία να πάρεις σύγγραμμα μόνο για Διαφορική Διάγνωση χωρίς να πάρεις σύγγραμμα για Σημειολογία-Φυσική Εξέταση...), σημαίνει ότι τα υπόλοιπα συγγράμματα είτε θα τα αγοράζουν (ενδεικτικά ένας τόμος Βιολογίας κοστίζει 80 ευρώ...) είτε θα τα βγάζουν φωτοτυπίες για να μπορέσουν να περάσουν το μάθημα. Επίσης, κάθε καθηγητής θα μπορεί να εξετάζει από οποιοδήποτε βιβλίο το οποίο περιέχει η λίστα συγγραμμάτων (και φυσικά θα είναι αυτό στο οποίο ο ίδιος έχει κάνει την επιμέλεια...) καταργώντας την έννοια της ύλης, ωθώντας τους φοιτητές να αγοράσουν το σύγγραμμα του κάθε καθηγητη που διδάσκει ένα μάθημα και εν τέλει αυξάνοντας υπέρμετρα τη δυσκολία κάθε μαθήματος.
.
Εσωτερικός Κανονισμός:
Ο εσωτερικός κανονισμός θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου σε συγκεκριμένη βέβαια κατεύθυνση. Δεν αποτελεί απλά μια πτυχή του νέου νόμου πλαίσιο αλλά αντίθετα τον πυρήνα της αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση καθώς όχι μόνο ρυθμίζει θέματα σύνολικά για τον νόμο πλαίσιο ("αιώνιοι φοιτητές", εξεταστικές, άσυλο κ.α.) αλλά ανασταίνει νεκρούς ψηφισμένους νόμους όπως αυτόν της αξιολόγησης (ορίζει τη συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης) και των πιστωτικών μονάδων χτυπώντας το ισχυρό ενιαίο πτυχίο και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτό κατοχυρώνει.
Επίσης για την καθημερινότητα των φοιτητών αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές Ιατρικής δε θα μπορούν πλέον να καθορίζουν οι ίδιοι την εξεταστική τους και ότι πλεόν δεν θα υπάρχουν 5 πτυχιακές εξετάσεις τον χρόνο με συμμετοχή σε αυτές και των εκτοετών πράγμα που αναπόφευκτα πλήττει τη φοιτητική καθημερινότητα σε κατεύθυνση εντατικοποίησης και αυξάνει το μέσο όρο αποφοίτησης. Ας δούμε ότι στις άλλες Ιατρικές Σχολές που δεν υπάρχουν αυτές οι κατακτήσεις για τους φοιτητές ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι 8,5 χρόνια σε αντίθεση με την Ιατρική της Αθήνας που είναι 6,5.
Θα ορίζει τον χρόνο μαθημάτων που μπορεί να χαθεί ύστερα από τον οποίο θα χάνεται το εξάμηνο. Αυτός χρόνος από το σχέδιο του νέου νόμου είναι περίπου 15 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές δε θα μπορούν να κινητοποιούνται όταν πλήττονται τα συμφέροντα τους καθώς αν υπερβούν αυτό το όριο θα χάνουν το εξάμηνο. Επίσης, σε περιπτώσεις μη λειτουργίας του πανεπιστημίου όπως απεργίες διαρκείας των καθηγητών οι φοιτητές επίσης θα κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο. Ο εσωτερικός κανονισμός θα ορίζει επίσης τους χώρους του πανεπιστημίου που θεωρούνται άσυλο (αποκλειστικά χώροι στους οποίους γίνεται ακαδημαϊκό έργο, δλδ τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια μόνο ποινικοποιώντας τις φοιτητικές κινητοποίησεις) και το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης.

Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών:
Τους ασκούς του Αιόλου θα ανοίξει για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για το πώς αυτά θα απονέμονται η αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ. Η κίνηση αυτή έχει στόχο την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και τελικά την απόσχισή τους από τα πτυχία. Ο στόχος της οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει εργαζόμενους με χαμηλές προσδοκίες, που θα ζητάνε μικρές αμοιβές ή θα δουλεύουν με κακούς όρους (π.χ. με κακή ασφάλιση) και οι οποίοι μέσω του ανταγωνισμού που θα δημιουργείται θα πιέζουν προς την κατεύθυνση να δουλεύουν χειρότερα και όλοι οι υπόλοιποι. Η αναγνώριση των ΚΕΣ θα αποτελέσει μέσο για να αναγνωρισθούν και να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.Παράλληλα η κοινή αξιολόγηση τους με τα δημόσια θα οδηγεί τα τελευταία πιεζόμενα να αναδιαρθρώνονται και αυτά προς αντιδραστική κατεύθυνση.
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος έχει πάρει απόφαση η οποία ζητάει να μην αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα στα κέντρα σπουδών και την κατάργηση τους. Παρόλα αυτά στην εφημερίδα του Καποδιστριακού παραδίδει άνευ όρων τα όπλα και στο φόντο της αναγνώρισης των ΚΕΣ ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή της αξιολόγησης για να μπορούν να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους τα ΚΕΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΙΣ 14/2 ΣΤΙΣ 9:00
-Να μην καταρτιστεί λίστα συγγραμμάτων
-Όχι στον εσωτερικό κανονισμό
-Οχι στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο - αποσυρση του νόμου
-Καμία αναγνώριση των ΚΕΣ

ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετέχουμε - στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ.
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: