Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά


Θα μας βρουν απέναντί τους!
Την παρασκευή 1/ 2 πραγματοποιήθηκε συνέλευση β΄ έτους στην οποία η ΠΚΣ έθεσε ζήτημα εισαγωγής «προαιρετικών» εργαστηρίων στα σπλάχνα. Η παρουσίαση των σπλάχνων στο πτώμα (live, όπως αναφερόταν σε σχετικό κείμενο που μοιράστηκε στο έτος) πέρα από το ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην εκπαίδευση μας, ανοίγει και τους ασκούς του Αιόλου για μια σειρά αλλαγών που κάθε άλλο παρά θα βελτιώσουν την «ποιότητα των σπουδών» μας.
Πιο συγκεκριμένα, η ΠΚΣ κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της ανατομίας με αίτημα την εισαγωγή εργαστηρίων στα σπλάχνα την ίδια ώρα που ο Σύλλογος πραγματοποιούσε παράσταση διαμαρτυρίας στη γενική συνέλευση τμήματος πιέζοντας το να λάβει απόφαση:
ενάντια στην διάταξη του νέου –νόμου πλαίσιο για τα συγγράμματα, και την δημιουργία λίστας συγγραμμάτων και
ενάντια στην σύνταξη «πρότυπου εσωτερικού» κανονισμού.
Παραγκωνίζοντας για ακόμα μια φορά λοιπόν τις συλλογικές διαδικασίες και μη αντιλαμβανόμενη τη σημασία της μαζικής παρουσίας του συλλόγου στη συνέλευση τμήματος η ΠΚΣ συναντήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κ. Αναγνωστοπούλου μας είχε συνηθίσει σε μια απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους φοιτητές(μαζικά κοψίματα, σκληρή βαθμολόγηση, δύσκολα θέματα σε εξεταστικές, απροθυμία συνεννόησης με τους φοιτητές) υποδέχτηκε την επιτροπή στο γραφείο της με πλατύ χαμόγελο…..
Γιατί άραγε;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί οι προσπάθειες τόσων ετών έφεραν καρπούς…Γιατί οι προτάσεις που τόσο καιρό ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ψελλίζουν και τώρα πια η ΠΚΣ προσπαθεί να υλοποιήσει ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά της μιας και βρίσκονται σε σύμπνοια με τις προθέσεις της ίδιας και του κ. Κουτσιλιέρη.
Και για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων ας δούμε τι έγινε πριν από μερικά χρόνια. Εντελώς παράτυπα και χωρίς έγκριση συνελεύσεων τμήματος οι έδρες της ανατομίας και τις φυσιολογίας έκαναν τις εξής αλλαγές: στο 3ο εξάμηνο αντικατέστησαν την σπλαχνολογία με το ΚΝΣ και τη φυσιολογία Ι με την ΙΙ με το πρόσχημα της καλύτερης κατανόησης της ύλης.
Αποτέλεσμα ;
Συσσώρευση φόρτου μαθημάτων αυξημένης δυσκολίας στο 3ο εξάμηνο.
Στόχος τους;
Η πίεση των φοιτητών, προκειμένου να απαλλαχθούν από την δύσκολη κατάσταση που δημιουργείται, να αποδεχτούν ένα πρόγραμμα σπουδών που κατεβάζει την ανατομία στο 1ο εξάμηνο όπου οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθούν νευρικό σύστημα με πολύωρα υποχρεωτικά εργαστήρια και στο 2ο και τρίτο εξάμηνο πάλι υποχρεωτικά εργαστήρια συνοδεύουν τα μαθήματα του μυοσκελετικού συστήματος και της σπλαχνολογίας.
Η πρόταση, λοιπόν της ΠΚΣ είναι νερό στο μύλο της κ. Αναγνωστοπούλου και του κ.Κουτσιλιέρη που πολύ πριν είχαν στο μυαλό τους μια τέτοιου είδους «σύνδεση θεωρίας και πράξης». Η ίδια είπε μάλιστα πως συμφωνεί με τα εργαστήρια σπλάχνων και πως επιδιώκει να μετατρέψει την άσκηση στο πτώμα σε ξεχωριστό μάθημα.(+1 άρα επιπλέον μάθημα στην σχολή).
Κάτι τέτοιο τι σημαίνει πιο συνολικά για τη σχολή;
Μια τέτοια κίνηση αλλαγής του προγράμματος σπουδών όπως διατυπώνεται από την επιτροπή προγράμματος σπουδών , τον κ Κουτσιλιέρη και τις καθεστωτικές παρατάξεις θα είχε συνολικά ως αποτέλεσμα την αύξηση των διδακτικών ωρών, την εισαγωγή νέων υποχρεωτικών μαθημάτων, την διάσπαση του προγράμματος σπουδών σε κατευθύνσεις και θα άνοιγε το δρόμο για μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών που καθηγητές(με επικεφαλής τον κ. Σακκά, πρόεδρο μελών ΔΕΠ) επιθυμούν όπως η μη ανακοίνωση σαφούς ύλης, η κατάργηση του δικαιώματος να βγάζουμε το πρόγραμμα εξεταστικής από συνελεύσεις ετών και η κατάργηση των πέντε πτυχιακών με συμμετοχή των εκτοετών σε αυτές.
Στη σημερινή συγκυρία δεν πρέπει να βλέπουμε την αλλαγή του προγράμματος σπουδών ξεκομμένη από την όλη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η ενδεχόμενη αλλαγή του προγράμματος σπουδών στην παρούσα φάση σημαίνει εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων νόμων(Αξιολόγηση, νέος νόμος-πλαίσιο) την οποία το φοιτητικό κίνημα τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε να μπλοκάρει. Το μόνο που θα πετύχαινε μια τέτοια κίνηση θα ήταν η εντατικοποίηση της φοιτητικής μας καθημερινότητας, φαινόμενο έντονο στις υπόλοιπες ιατρικές της χώρας στις οποίες οι φοιτητές
δεινοπαθούν για να περάσουν τα μαθήματα και αποφοιτούν στα 8 χρόνια(ενώ η σχολή μας έχει μέσο όρο αποφοίτησης στα 6,5 χρόνια).
Τελικά, η παράσταση διαμαρτυρίας έληξε αφού η κ. Αναγνωστοπούλου δέχτηκε την απόφαση του ΔΣ του ΣΦΙΑ που στην βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου εναντιώνεται σε κάθε αλλαγή του προγράμματος σπουδών στην κατεύθυνση εντατικοποίησης και ο σύλλογος απέσπασε από το τμήμα απόφαση για μη δημιουργία λίστας συγγραμμάτων, και εσωτερικού κανονισμού.
Από τη στιγμή που ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, καθηγητές συντονίζονται σε μια κατεύθυνση
-αλλαγής προγράμματος σπουδών
-εφαρμογής των νόμων αξιολόγησης και νέου νόμου-πλαίσιο
κόντρα στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του προηγούμενου διαστήματος

ας είμαστε εμείς αυτοί που θα παλέψουν για τη διασφάλιση των θέσεων
του συλλόγου για:
-καμία αλλαγή του προγράμματος σπουδών σε κατεύθυνση εντατικοποίησης, πειθάρχησης, διάσπασης, ειδίκευσης.
-απόσυρση των νόμων αξιολόγησης και νέου νόμου-πλαίσιο
-βελτίωση των σπουδών μας μέσα από τη συγκρότηση μάχιμων αιτημάτων όπως η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση μελών ΔΕΠ, η ανανέωση των συγγραμμάτων, ενιαία εξέταση στις κλινικές ,σαφή και ουσιαστικά θέματα από την εξεταστέα ύλη οπώς αυτή καθορίζεται από το δωρεάν διανεμόμενο σύγγραμμα.
-ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών
.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΑΡΙστερή Συσπείρωση -β ΄έτους
Συμμετέχουμε-Στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ.
E.A.A.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια: