9 Απρίλη Φοιτητικές Εκλογές:
Να στείλουμε μήνυμα συλλογικού αγώνα, νίκης, αξιοπρέπειας!
Μας ήθελαν θεατές... Πολλοί θέλουν η γενιά μας να είναι η γενιά της απολιτικοποίησης, της ατομικής συναλλαγής και της παραίτησης. Και αυτό προσπαθούν να κάνουν μέσα από τις φοιτητικές εκλογές ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Νέα Προοπτική και το κακό συναπάντημα. Προσπαθούν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε μία απολίτικη διαδικασία όπου δεν ψηφίζουμε τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, αλλά το φίλο μας, το καλύτερο πάρτυ, το καλύτερο sos, μέχρι και αυτόν που υπόσχεται να μας “βοηθήσει” με τα μαθηματάκια μας. Και στην προσπάθειά τους αυτή, μερικές φορές χρησιμοποιούν και αθέμιτα μέσα, όπως στην Πάντειο όπου ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δε διστάζουν να “στήσουν” εκλογική εφορευτική επιτροπή με τους συσχετισμούς του ΔΣ (στο οποίο τυγχάνει να έχει αυτοδυναμία η ΔΑΠ...). Και αυτό τη στιγμή που τη νεολαία την περιμένουν η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, το χτύπημα των ασφαλιστικών της δικαιωμάτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν τα πτυχία, αρκετά χρόνια αναμονής για έναρξη ειδικότητας, εντατικοποίηση της φοιτητικής καθημερινότητας. Θέλουν να μετατρέψουν τη γενιά μας σε γενιά χωρίς δικαιώματα, στη γενιά των 700 ευρώ. Γι' αυτό πολύ θα ήθελαν είμαστε θεατές και να πάψουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε και να εκφραζόμαστε πολιτικά.
...Κλέβουμε την παράσταση...
Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελαν. Γιατί όχι απλά η νεολαία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της προς την πολιτική αυτή, την αποδοκιμασία της προς τους πολιτικούς της εκφραστές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (κάτι που καταγράφηκε όχι μόνο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις) μα και τη θέληση της να διεκδικήσει μια καλύτερη εργασιακή προοπτική, μια ανθρώπινη φοιτητική καθημερινότητα. Το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες των τελευταίων ετών έβαλαν και πάλι την πολιτική στην καθημερινότητα χιλιάδων νέων, την έκαναν ξανά, από κάτι το απόμακρο, μια καθημερινή πρακτική και διεκδίκηση.
...Με τους συλλογικούς μας αγώνες! Σε όσους ήθελαν να μας πείσουν ότι με τους αγώνες δεν καταφέρνουμε τίποτα, το φοιτητικό κίνημα απέδειξε πως μπορεί να πετυχαίνει πολύ σημαντικές νίκες (μη αναθεώρηση του αρ. 16, μπλοκάρισμα νέου ν. Πλαίσιο και αξιολόγησης). Ιδιαίτερα ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας με τις μάχες που έχει δώσει έχει κατοχυρώσει μια σειρά κεκτημένων, έχει καταφέρει επί της ουσίας η Ιατρική Σχολή της Αθήνας να αποτελεί μια (ευχάριστη) ανορθογραφία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, από την άποψη των φοιτητικών κεκτημένων: Αφ' ενός το πτυχίο της Ιατρικής να είναι από τα λίγα που κατοχυρώνουν επαγγελματικά διακαιώματα, αφ' ετέρου οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευσή τους και να διατηρούν το χαμηλότερο μέσο όρο αποφοίτησης από όλες τις Ιατρικές.
Για την εργασιακή μας προοπτική... Συμφόρηση λίστας αναμονής, εξετάσεις για ειδικότητα: Απέναντι στις αναμονές που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι Ιατρικής υπήρχαν δύο λύσεις και δύο λογικές: είτε θα λέγαμε πως οι απόφοιτοι είναι πολλοί (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Νέα Προοπτική, Υπ. Υγείας) και άρα η λύση θα ήταν να παίζουμε αγκωνιές μεταξύ μας, με τη δική μας συναίνεση να χτυπηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, να περάσουν οι εξετάσεις για ειδικότητα και το πτυχίο της Ιατρικής να αποτελεί ένα απλό πιστοποιητικό γνώσεων, είτε θα λέγαμε πως πρέπει να καλυφθούν τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος υγείας, οι ειδικευόμενοι να είναι περισσότεροι και να δουλεύουν λιγότερο (από 80 ώρες την εβδομάδα που δουλεύουν σήμερα), να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής και το πτυχίο μας να αποτελεί το μόνο προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος και την έναρξη ειδικότητας.
1200 νέες θέσεις ειδικότητας: Απέναντι στις προσπάθειες των Υπ. Υγείας (τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ) να συμφορήσουν τεχνητά τη λίστα αναμονής για έναρξη ειδικότητας (με την αύξηση του χρόνου ειδικότητας, τους στημένους διαγωνισμούς του ΔΟΑΤΑΠ κτλ) με το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας προτάξαμε την ανάγκη να ανοίξουν νέες θέσεις ειδικότητας, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής και να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι με την υπερεργασία και τα εξοντωτικά ωράρια (πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα). Τα πρώτα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών μας (όπως και των κινητοποιήσεων από τους νοσοκομειακούς ιατρούς) ήρθαν με το άνοιγμα 1200 νέων θέσεων για ειδικότητα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής. Οι τελευταίες 425 από αυτές τις θέσεις ανοίγουν αυτή την περίοδο (στην Παθολογία 52 θέσεις ειδικευόμενων, στη Χειρουργική 43, στην Καρδιολογία 33, στη Μικροβιολογία 30, στην Παιδιατρική και την Ορθοπαιδική 23, στην Ακτινοδιαγνωστική 20).
Ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα: Νωπές είναι οι μνήμες από την πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου (για την κατάργηση της) κοινωνικής ασφάλισης από τη ΝΔ (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από 80% διαφωνεί με το νομοσχέδιο). Νωπές είναι όμως και οι μνήμες από τις μαζικές απεργίες, τις απεργίες διαρκείας από διάφορους κλάδους και τις ογκωδέστερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου και παρά το ξεπούλημα των κινητοποιήσεων από την πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ και τον “Πόντιο Πιλάτο” ΚΚΕ και ΠΑΜΕ (το ΠΑΜΕ την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου έκανε... αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία), μία βδομάδα μετά, ακόμα να κοπάσουν οι κινητοποιήσεις από μια σειρά κλάδων (τράπεζα της Ελλάδος, ΟΤΕ, ΔΕΗ).
Και οι φοιτητές Ιατρικής έχουν πολλούς λόγους να συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους για τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Αφ' ενός το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νέων ιατρών (ήδη με το νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ περιορίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων μετά το '93) και αφ' ετέρου τα τεράστια κενά στα δημόσια νοσοκομεία, το “μπάλωμά” τους με συμβασιούχους ιατρούς, τα εξοντωτικά ωράρια των ειδικευόμενων, η αναμονή για την έναρξη ειδικότητας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μισθολογική καθήλωση που θέλει να θεσμοθετήσει το Υπ. Υγείας με την προτεινόμενη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ο Σύλλογος μαζί με τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν να παλεύουν για την εργασιακή τους προοπτική.
Απέναντι σε όσους θέλουν να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον με τις προνομιακές τους σχέσεις με Υπουργεία και καθηγητές (φωτογραφικές υπουργικές αποφάσεις για τη μοριοδότηση των αγροτικών και “κρυφές” προκηρύξεις θέσεων, “καθηγητοποίηση” παλαιών συνδικαλιστών κτλ) ο τρόπος με τον οποίο μπλοκάραμε τις προσπάθειες των Υπ. Υγείας να χτυπήσουν το πτυχίο Ιατρικής με τις εξετάσεις για ειδικότητα, ο τρόπος με τον οποίο διεκδικήσαμε το άνοιγμα νέων θέσεων ειδικότητας, μας δείχνουν το δρόμο του συλλογικού αγώνα. Για τη φοιτητική μας καθημερινότητα... Νέος Νόμος-Πλαίσιο, ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Αξιολόγηση: Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, πάλεψε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ενάντια στις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λόγω των κινητοποιήσεών μας αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει η διαδικασία αναθεώρησης του άρ.16 για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, έχει “μπουκώσει” η εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαίσιο και της Αξιολόγησης. Σε αυτά τα πλαίσια, η απόφαση που απέσπασε με τις κινητοποιήσεις του ο Σύλλογος από το Τμήμα της Ιατρικής, πως δε θα εφαρμόσει την περιβόητη διάταξη για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη ΔΑΠ, το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο, που καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρακάλαγε και πίεζε τη Γενική Συνέλευση Τμήματος να εφαρμόσει τους ψηφισμένους νόμους, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την περιστολή του ασύλου, την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και τη συνεπακόλουθη κατάργηση των πτυχιακών και του δικαιώματος να ψηφίζουμε το πρόγραμμα της εξεταστικής, τις αλυσίδες προαπαιτουμένων μαθημάτων, τη διαγραφή φοιτητών.
Πτυχιακές εξεταστικές, σύγκρουση με την καθηγητική αυθαιρεσία, ρυθμοί σπουδών: Το μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μας επιτρέπει να μετράμε μία σειρά κεκτημένων σε σχέση με τον τρόπο που σπουδάζουμε στη σχολή μας. Από τη μία η κατοχύρωση των πέντε πτυχιακών εξεταστικών και του δικαιώματος των εκτοετών να συμμετέχουν σε αυτές, απέναντι στις προσπάθειες των καθηγητών (με μπροστάρη τον πρόεδρο του Συλλόγου ΔΕΠ, κ.Σακκά) να τις καταργήσουν, και από την άλλη το δικαίωμα να καθορίζουμε εμείς το πρόγραμμα της εξεταστικής διατηρούν το μέσο όρο αποφοίτησης στη σχολή μας αρκετά χαμηλά. Οι προσπάθειες διάφορων μελών ΔΕΠ να λειτουργήσουν αυθαίρετα απέναντι στους φοιτητές προσέκρουσαν στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου. Τα αποτελέσματα ουκ ολίγα: μαζικές αναβαθμολογήσεις σε περιπτώσεις μαζικού κοψίματος και άδικης βαθμολόγησης (Χημεία, Φυσιολογία, ΠΑΦΥΣ), ανακοίνωση εξεταστέας ύλης σε μαθήματα που το απέφευγαν “από άποψη” (Βιοχημεία) και μια σειρά από άλλες, καθημερινές νίκες. Ακόμα και όταν ο κ. Βλαχογιαννόπουλος (από την περιβόητη κλινική του Μουτσόπουλου) επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές με τη μήνυση εναντίον του ΣΦΙΑ και την κλήση εισαγγελέα για να σταματήσει την κατάληψη στην ΠΑΦΥΣ, η απάντηση του Συλλόγου ήταν αποστομωτική: διήμερη κατάληψη της σχολής, σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Τμήματος και απόφαση από αυτή για καταδίκη της συγκεκριμένης ενέργειας του κ. Βλαχογιαννόπουλου.
Οι κινητοποιήσεις αυτές, καθώς και το μπλοκάρισμα προτεινόμενων αλλαγών του προγράμματος σπουδών στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης (βλ. προτάσεις Κουτσιλιέρη) είναι που δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα στην Ιατρική της Αθήνας σε σχέση με τις άλλες Ιατρικές σχολές, στις οποίες οι υποχρεωτικές πρόοδοι, τα προαπαιτούμενα και το συνεχές τρέξιμο αποτελούν τον κανόνα. Μας φέρνουν στη θέση να διεκδικούμε αλλαγές για την καλύτερη εκπαίδευσή μας, όπως η θεσμοθέτηση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους καθηγητές Ιατρικής, η άσκησή μας στις πραγματικές συνθήκες του ΕΣΥ (και όχι σε εξειδικευμένα κέντρα των μεγαλοκαθηγητών), η εξέταση σε ουσιώδη ζητήματα και όχι σε εξεζητημένα θέματα, η δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων.
Δωρεάν στηθοσκόπια, σίτιση, μεταφορές: Τη φετινή χρονιά καταφέραμε να πετύχουμε και κάποια από τα χρόνια αιτήματα του Συλλόγου σε σχέση με τη διασφάλιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και τη φοιτητική μέριμνα. Η δωρεάν διανομή στηθοσκοπίων (κανονικά αυτή τη φορά και όχι Playmobil), η δωρεάν σίτιση στη λέσχη και στο “Αττικό”, οι δωρεάν μεταφορές (με μισθωμένο πούλμαν) στο “Αττικό”, η κινητοποίηση για τη μείωση των τιμών του κυλικείου (όπως άλλωστε προβλέπει η σύμβαση...) αποτελούν την καλύτερη συνέχεια της πάλης ενάντια στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
“Πρότυπος” εσωτερικός κανονισμός και 4ετής οικονομικός προγραμματισμός, κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των ΚΕΣ: Το Υπ. Παιδείας, μπροστά στην αδυναμία του να προωθήσει όπως θα ήθελε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εκβιάζει τα Πανεπιστήμια πως αν δεν εφαρμόσουν τους ψηφισμένους νόμους θα τους κόψει τη χρηματοδότηση. Η απειλή του οικονομικού εξαναγκασμού έρχεται παράλληλα με την κατάθεση του “πρότυπου” εσωτερικού κανονισμού προς υιοθέτηση από τα ιδρύματα, τις εξαγγελίες για εφαρμογή της Αξιολόγησης και για εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας γα την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Με τον τρόπο αυτό το Υπ. Παιδείας επιχειρεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του φοιτητικού κινήματος, να αναγνωρίσει “de facto” μορφές ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να πιέσει το σύνολο του Πανεπιστημίου (μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά ιδρύματα, της πίεσης από την Αξιολόγηση , την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και την απειλή της υποχρηματοδότησης) στην κατεύθυνση χτυπήματος των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν, της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών και της πειθάρχησης των φοιτητών, της εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και της περιστολής της φοιτητικής μέριμνας. Ο ΣΦΙΑ, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, θα πρέπει για άλλη μια φορά να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του για το μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και την απόσυρση των ψηφισμένων νόμων.
Απέναντι σε όσους με τη στάση τους στηρίζουν τις αντιδραστικές επιλογές του Υπ. Παιδείας και των καθηγητών, απέναντι σε όσους προβάλλουν ως “λύση” τη διαπλοκή με καθηγητικά συμφέροντα (τάζοντας στους φοιτητές “ψαροκόκκαλα” ενώ κρατάνε για τους εαυτούς τους τα “φιλέτα”) και την εξατομίκευση, ο τρόπος που διεκδικούμε μια καλύτερη φοιτητική καθημερινότητα αποτελεί για άλλη μια φορά την καλύτερη απάντηση...
Το χρονικού του χρόνου... Και ενώ ο Σύλλογος βρισκόταν σε κατεύθυνση διεκδίκησης όλων των παραπάνω, για άλλη μια φορά στηνόταν στο παρασκήνιο το (γνώριμο πλέον) σκηνικό των δοσοληψιών και των προεκλογικών “μεταγραφών” στελεχών μεταξύ των παρατάξεων...
ΝΑΔΗΠ (R.I.P.): Αυτοί που πέρσι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι είναι ανεξάρτητοι , ενάντια στο νέο Νόμο-Πλαίσιο και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά διέλυσαν τη ΝΑΔΗΠ και μπήκαν στη ΔΑΠ αλλά ανέλαβαν και την ηγεσία της μοναδικής παράταξης που υποστηρίζει όλα τα παραπάνω στο σύνολό τους. Προφανώς δεν πρόκειται για μία απότομη αλλαγή πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα απροκάλυπτο παιχνίδι καριέρας στελεχών στις πλάτες των φοιτητών και των διεκδικήσεων τους. Στο κάτω-κάτω, η ΝΑΔΗΠ ήταν η παράταξη που δημιουργήθηκε λόγω της διαφωνίας μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων της σχολής, η παράταξη που ανήγαγε τη διαπλοκή με τους καθηγητές και το ρουσφέτι σε επιστήμη. Και απ' ό,τι φαίνεται, εκτός από τη “μαμά” ΔΑΠ, είναι και άλλοι που ζηλεύουν την αλλοτινή της δόξα... Στη Νέα Προοπτική που προσπαθεί να γίνει ΝΑΔΗΠ στη θέση της ΝΑΔΗΠ, “κλέβοντάς” της μέλη, συνθήματα και πρακτικές ανοιχτής υποστήριξης καθηγητικών συμφερόντων, και στη ΠΑΣΠ που μετατοπίζεται όλο και δεξιότερα και υιοθετεί ακόμα και τις πιο μαύρες πρακτικές δεξιών παρατάξεων (προσπάθεια να “σπάσει” την κατάληψη κτλ) αξίζει μέσα από τις φοιτητικές εκλογές η πιο ξεκάθαρη απάντηση: O Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας δεν έχει ανάγκη από μια νέα ΝΑΔΗΠ!
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (the return...): Η μόνη δύναμη του ελληνικού Πανεπιστημίου που υποστηρίζει τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση στο σύνολό τους. Παρ' ό,τι το φοιτητικό κίνημα της γύρισε την πλάτη κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, προσπαθεί συνεχώς να παρουσιάζεται ως ο κύριος εκφραστής των φοιτητών μέσα από την εκλογική της καταγραφή. Μετά από τις μαζικότατες φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όχι μόνο εξακολουθεί να υπερασπίζεται το νέο Νόμο-Πλαίσιο αλλά ζητά και την εφαρμογή του, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πολιτικός της λόγος είναι ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών, αφού η εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο θα σημαίνει κατάργηση των πτυχιακών, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων,κατάργηση του ασύλου και ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων.
ΠΑΣΠ (“κυβερνώσα αριστερά”; ούτε κυβερνώσα, ούτε αριστερά!): Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι φέτος έλαμψαν δια της απουσίας τους από οποιαδήποτε συνδικαλιστική μάχη τόσο των διαφόρων ετών (διασφάλιση προαιρετικών, έγκαιρη διανομή συγγραμμάτων), όσο και του Συλλόγου. Το πραγματικό τους πρόσωπο αποκαλύφθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, αφού ξέχασαν όπως φαίνεται τις αγωνιστικές κορώνες που έβγαζαν τα προηγούμενα χρόνια και έπαιξαν ξεκάθαρο ρόλο ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς σαμπόταραν τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις (δεν υπέγραφαν στα ΔΣ) ενώ ταυτόχρονα απουσίαζαν από κάθε κινηματικό ραντεβού των φοιτητών (κινητοποιήσεις, αποσπάσεις αποφάσεων από συγκλήτους ενάντια στον νέο νόμο κοκ). Την πιο ξεδιάντροπη στάση ωστόσο την κράτησαν όταν ο Ιατρική τελούσε υπό διήμερη κατάληψη ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση την ίδια στιγμή που γίνονταν πανεργατικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Δε ντράπηκαν χέρι-χέρι με τη ΔΑΠ και τους καθηγητές (συγκεκριμένα τον κο Βλαχογιαννόπουλο που τόλμησε να κάνει μήνυση εναντίον του ΣΦΙΑ) να έρθει για να σπάσει την κατάληψη και να καταγγείλουν τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου στη Γενική Συνέλευση Τμήματος και τον πρόεδρο της σχολής.. Φυσικά η στάση αυτή δεν εκπλήσσει κανέναν αφού έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ασφαλιστικού το οποίο ουσιαστικά συναινεί. Ο πρώτος νόμος, άλλωστε, που υποβαθμίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων, ο νόμος Ρέππα, είναι έμπνευση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την εκπληκτική ομοιότητα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με την “ατζέντα” της ΝΔ (ενοποιήσεις ταμείων, ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, Αξιολόγηση, εξετάσεις για ειδικότητα κτλ κτλ κτλ...).
ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (θέλω να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα!): Είναι η παράταξη που στηρίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους καθηγητές ενώ δεν έχει να πει τίποτα για τα ζητήματα του Συλλόγου. Μαζί με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ έχει καταγγείλει και έχει βάλει εμπόδιο σε όλες τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας. Αποτελεί επί της ουσίας τη φωνή του προέδρου και των καθηγητών στο εσωτερικό του φοιτητικού Συλλόγου. Είναι πολύ σημαντικό στις φοιτητικές εκλογές να καταδικαστούν αυτοί που παίζουν παιχνίδι καριέρας εις βάρος των φοιτητών Ιατρικής και υπονομεύουν τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.
ΠΚΣ (ούτως ή άλλως τα μέτρα θα περάσουν...): Αγνοώντας τις αποφάσεις του Συλλόγου η ΠΚΣ τόσο κατά τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος όσο και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς σύρθηκε πίσω από κομματικές κινητοποιήσεις λειτουργώντας διασπαστικά για τους φοιτητές, ενσωματώνοντας την ήττα και περιθωριοποιώντας τον εαυτό της στο εσωτερικό του Συλλόγου, μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών ενεργειών: 30 Κνίτες σε μια Γενική Συνέλευση “ανακοινώνουν” πως πήραν απόφαση, συζήτηση ως ΠΚΣ με τον πρόεδρο και τους καθηγητές για την αύξηση των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης... Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο πολιτικός εκφραστής της ΠΚΣ, το ΚΚΕ, με τη διασπαστική του λογική στο εργατικό κίνημα, με την καταγγελία κινητοποιήσεων ως “συντεχνιακές” (όπως της ΔΕΗ), με την “φοβερή ιδέα” την ώρα που ψηφίζεται το ασφαλιστικό και χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βρίσκονταν σε κινητοποίηση, το ΠΑΜΕ να κάνει αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία...
ΔΙΚΤΥΟ: Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τις νίκες του φοιτητικού κινήματος σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών αφήνει παγερά αδιάφορους τους φοιτητές που βλέπουν το ΔΙΚΤΥΟ να λάμπει δια της απουσίας του στα ραντεβού του φοιτητικού κινήματος. Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τις προτάσεις της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ ξεπουλώντας το εργατικό κίνημα το Δίκτυο καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις του ΣΦΙΑ ως προεκλογικά τρικ... Την ίδια στιγμή που πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ στηρίζουν την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων, το ΔΙΚΤΥΟ “χτίζει” δίπολα μόνο με τα ΕΑΑΚ...
Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ..Π.Α.Φ. και τα ΕΑΑΚ πάντα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε αλλαγή που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των φοιτητών. Ενίσχυσή τους μέσα από τις φοιτητικές εκλογές στις 9 Απρίλη σημαίνει ενίσχυση της διεκδίκησης μιας καλύτερης εργασιακής προοπτικής, μιας καλύτερης φοιτητικής καθημερινότητας. Σημαίνει μήνυμα αξιοπρέπειας και συλλογικού αγώνα, απέναντι στη διαπλοκή των καθεστωτικών παρατάξεων και την εξυπηρέτηση κομματικών και καθηγητικών στόχων. Σημαίνει ενίσχυση μιας Αριστεράς ριζοσπαστικής, που δίνει τους αγώνες μέχρι να πετύχει νίκες και όχι μέχρι να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη, μιας Αριστεράς ανεξάρτητης από τα αστικά κόμματα και τα καθηγητικά συμφέροντα, μιας Αριστεράς ενωτικής, που μέσα από τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα ενώνει ισότιμα όλους τους αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος. Για την εργασιακή μας προοπτική… Για τη φοιτητική μας καθημερινότητα… Για τους αγώνες που έρχονται…
Στις 9 Απρίλη στηρίζουμε-ψηφίζουμε
Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ. ΕΑΑΚ
ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετέχομε-Στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ.
Ε.Α.Α.Κ.