Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Για τη φοιτητική μας καθημερινότητα


WHICH SIDE ARE YOU ON BOYS?


Τα τελευταία δυο χρόνια ο σύλλογος μας κινητοποιήθηκε και συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα παίζοντας μάλιστα πρωτοπόρο ρόλο. Μέσα από τις μαζικές διαδικασίες ο σύλλογος αποφάσισε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα κοινά προβλήματα που βιώνουν οι φοιτητές. Σε αυτή την βάση μπήκανε εκβιαστικά ερωτήματα που κληθήκαμε όλοι να απαντήσουμε.
1.Απέναντι σε μια κατάσταση αυξημένων αναμονών για ειδικότητα υπήρχαν δύο απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα. Α).εισαγωγή εξετάσεων για ειδικότητα και Β) συλλογικοί αγώνες για αποσυμφόρηση και άνοιγμα νέων θέσεων για ειδικότητα.
2.Απέναντι σε μία πολιτική που ήθελε την αναθεώρηση του άρθρου 16 υπήρχαν πάλι 2 απαντήσεις. Α) η πεποίθεση ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και είμαστε καταδικασμένοι να χάσουμε και Β) η πίεση και η διεκδίκηση μέσα από μαζικούς, ανυποχώρητους και συλλογικούς αγώνες μέχρι την νίκη.
3.Απέναντι σε μια πρακτική των καθηγητών που με μαζικά κοψίματα σε τεράστια ποσοστά (βλ.παφυς, χημεία , φάρμακα) θέλανε να εκδικηθούνε τους φοιτητές για τις κινητοποιήσεις τους υπήρχαν πάλι δύο δρόμοι. Α) φταίνε οι φοιτητές και καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα και Β) ότι δεν φταίνε οι φοιτητές αλλά η ίδια η έδρα (βλ παφυς που είχε την βάση στα 33 στα 60) και άρα οι φοιτητές πρέπει μαζικά να κινητοποιηθούμε για να διεκδικήσουμε αυτό που τους αξίζει.
4.Απέναντι σε μια κατάσταση που ήθελε του φοιτητές ιατρικής να πληρώνουν τα στηθοσκόπια ,τον άτλαντα ανατομίας, την σίτιση και την μεταφορά τους στο αττικό υπήρχαν δύο λογικές. Α).έτσι είναι η κατάσταση ,δεν μπορούμε να κερδίσουμε άρα το πολύ πολύ να γραφτούμε στην λίστα της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μπας και πάρουμε το βιβλίο ή το στηθοσκόπιο λίγο πιο φθηνά. .Β) Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο και δωρεάν και άρα είναι υποχρέωση της σχολής να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Γι αυτό τον λόγο πρέπει να κινητοποιηθούμε και να τα διεκδικήσουμε.


Σε όλα αυτά τα εκβιαστικά ερωτήματα ο Σύλλογος έδωσε απάντηση .Διάλεξε τον δρόμο του συλλογικού και ανυποχώρητου αγώνα και έβαλε στην άκρη την λογική των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , ΠΑΣΠ, Νεα Προοπτική.Οι παρατάξεις αυτές προσπάθησαν και προσπαθούν να περάσουν στον Σύλλογο την λογική της εξατομίκευσης , της ηττοπάθειας και την λογική του τσατσώματος.
Εμείς ως Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ-Π.Α.Φ. πάντα προτάσσαμε τον συλλογικό δρόμο ως την μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στους φοιτητές ιατρικής. Πάντα παλεύαμε για την εργασιακή μας προοπτική και την φοιτητική μας καθημερινότητα συλλογικά και πάντα πετυχαίναμε όλοι μαζί νίκες!
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΞΑΝΑ!!


Στην κατεύθυνση προάσπισης των φοιτητικών συμφερόντων συνεχίζουν τα ΕΑΑΚ να παλεύουν ανοίγοντας και νέα μέτωπα.
Το νέο μέτωπο που καλούμε όλους του φοιτητές να παλέψουν είναι το ζήτημα της αισχοκέρδιας που λαμβάνει χώρα μέσα στην ιατρική. Η κατάσταση στην σχολή έχει ως εξής: ενώ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας τα κυλικεία λειτουργούν με βάση τις φοιτητικές τιμές δηλαδή αρκετά πιο φθηνά από τι κανονικά στην ιατρική σχολή παρατηρείται το αντίστροφο !!Οι τιμές στο κυλικείο όχι μόνο δεν είναι φοιτητικές αλλά οριακά είναι και πιο ακριβές απ ότι τα κυλικεία στο γουδί! Πρόκειται για καθαρή εκμετάλλευση των φοιτητών και πρέπει να δοθεί μια απάντηση από τον Σύλλογο.
Οι τιμές του κυλικείου ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές που ορίζει η σύμβαση!!
Παραθέτουμε και παρακάτω κομμάτι από την σύμβαση που ορίζει ανώτατες τιμές για κάθε προϊόν
Α. ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Καφές ελληνικός(με ή χωρίς γάλα) - 0,60€ κατ΄ ανώτατο όριο
Καφές φίλτρου(με ή χωρίς γάλα) - 0,75 € κατ΄ ανώτατο όριο
Καφές espresso - 0,90 € κατ΄ ανώτατο όριο
Καφές στιγμιαίος (ζεστός ή κρύος, με ή χωρίς γάλα) - 0,75€ κατ΄ ανώτατο όριο
Σοκολάτα (ζεστή ή κρύα) - 0,90 € κατ΄ ανώτατο όριο
Καφές cappuccino - 0,90 € κατ΄ ανώτατο όριο
ΝΕΡΑ- ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ-ΧΥΜΟΙ
Νερό εμφιαλωμένο ½ lit - 0,30 € κατ΄ ανώτατο όριο
Τύπου Cola - 0,60 € κατ΄ ανώτατο όριο
Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο αφού καμία τιμή που ορίζει η σύμβαση δεν τηρείται στην πραγματικότητα!!!
Αυτή η κατάσταση συμβαίνει εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι πολλοί ήξεραν αλλά κανένας δεν μιλούσε...Τα ΕΑΑΚ σπάνε την συναίνεση και δείχνουν ξεκάθαρα με ποιόν τρόπο θα προασπίσουμε τα συλλογικά μας συμφέροντα.
Απαιτούμε:
Μείωση των τιμών εδώ και τώρα!


Τέρμα πια στον εμπαιγμό του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας!
Για την φοιτητική μας καθημερινότητα
Για την εργασιακή μας προοπτική


ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετέχουμε Στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ-Π.Α.Φ
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: