Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Πυλώνες ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Περι Ασφαλιστικού


Τις τελευταίες μέρες και εν όψει της κατάθεσής του στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ας δούμε όμως συνοπτικά τι ακριβώς προβλέπει το εν λόγω
νομοσχέδιο:
1. Τη σύσταση πέντε ταμείων κύριας ασφάλισης, έξι επικουρικής και δύο πρόνοιας, προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο. Τα πέντε κύρια ταμεία θα είναι το ΙΚΑ ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυταπασχολούμενων και το Ενιαίο Ταμείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει χωριστό Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων, με άλλο νομοσχέδιο. Η συνένωση των ταμείων βρίσκεται στην κατεύθυνση της προσπάθειας κάλυψης των χρεών των ταμείων από τα αποθεματικά των υγιών ταμείων .Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την μη καταβολή των εισφορών από το κράτος και τους εργοδότες καθώς και από τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο. Η ενοποίηση προάγει την υποβάθμιση της ποιότητας ασφάλισης που παρέχουν τα λεγόμενα «υγιή ταμεία» και την εξίσωση προς τα κάτω.
2. Περικόπτεται σε μεγάλο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς των μητέρων. Το όριο ηλικίας των μητέρων ανηλίκων αυξάνεται κατά πέντε έτη, από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Ουδέν σχόλιον.
3. Καταργούνται όλες οι συνταξιοδοτήσεις σε ηλικία κάτω 60 ετών, ενώ καθιερώνονται οικονομικά αντικίνητρα που καθιστούν «οικονομικά ασύμφορη» την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 8% για κάθε έτος προ του ορίου ηλικίας που θα συνταξιοδοτείται ο ασφαλισμένος. Με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των εργαζομένων και αποκρύπτοντας την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων επιχειρείται παράταση του εργασιακού βίου με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και την μείωση των προσδοκιών που ο κάθε εργαζόμενος θα έχει από την εργασία του και κατ’ επέκταση και ο κάθε φοιτητής από το πτυχίο του.
4. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει περίοδο χάριτος ως το 2013, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν ως τη χρονολογία αυτή δεν θα θιγούν. Προφανώς εδώ διαφαίνεται ξεκάθαρα μια προσπάθεια να μη πληγούν από την αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι εργαζόμενοι που θα βγούν άμεσα στη σύνταξη με απώτερο σκοπό να διασπαστεί το εργατικό κίνημα.


Απέναντι σε όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της εμείς απαντάμε:


o Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις πείνας και τα εξοντωτικά όρια
o Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα με μείωση των εισφορών και αύξηση των συντάξεων
o Κανένας νέος ανασφάλιστος


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Συμμετέχουμε στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ.
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: