Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Γενική Συνέλευση: Αν όχι τώρα, πότε;;;

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η συνέλευση της Τρίτης διεξάγεται σε μια συγκυρία όπου όλη η χώρα κινείται στο ρυθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων από τη μεριά των εργαζομένων. Οι μαζικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο, ενώ οι συνεχιζόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στον τομέα της καθαριότητας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάνουν πλέον κατανοητό στον καθένα ότι η μάχη που δίνεται θα γίνεται όλο και περισσότερο σφοδρή.

Γιατί όμως να ασχολούνται οι φοιτητές με το ασφαλιστικό;
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μια αλλαγή που θα πλήξει μόνο τους τωρινούς εργαζόμενους. Είναι μια αλλαγή που έρχεται κυρίαρχα να επιτεθεί στα δικαιώματα της επόμενης γενιάς εργαζομένων, να συνδράμει στη γενικότερη επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα της νεολαίας και να προετοιμάσει τη νεολαία πριν την ένταξη της στην εργασία για ένα αβέβαιο μέλλον, όπου θα δουλεύει ανασφάλιστα με όρους μαύρης εργασίας και μικρότερους μισθούς. Από την άλλη μεριά, η μείωση των συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο της μεταρρύθμισης και να δείξουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει αρμονικά την μελλοντική γενιά των 700 ευρώ της ανασφάλιστης εργασίας και (στην καλύτερη περίπτωση) των χαμηλών συντάξεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον φοιτητή Ιατρικής;
Ειδικά για τον χώρο των γιατρών, η επίθεση στα ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα περνά μέσα από συγκεκριμένους κόμβους. Η συγχώνευση του Ταμείου των γιατρών (ΤΣΑΙ) με άλλα ταμεία από τα οποία έχουν κλαπεί χρήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια δίνει πάτημα σε λογικές αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων, στο όνομα της βιωσιμότητας του Ταμείου. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία ασφάλιση στο μεγάλο κομμάτι των αποφοίτων ιατρικής που δουλεύει ανασφάλιστα, πριν την ένταξη του στην ειδικότητα, σε θέσεις κυρίως ιδιωτικού τομέα. Για τους συγκεκριμένους απόφοιτους δεν υπάρχει καμία εισφορά στο Ταμείο από τη μεριά κράτους και εργοδότη. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει για τους συγκεκριμένους απόφοιτους (όπως και για την πλειοψηφία άλλωστε των ανασφάλιστων εργαζομένων της χώρας) καμία ασφάλιση αλλά και καμία συμμετοχή τους στο Ταμείο απ’ το οποίο θα καλύπτονται μελλοντικά.
Πέρα όμως από το μέτωπο του ασφαλιστικού, ο Σύλλογος βρίσκεται απέναντι και σε εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας. Παράλληλα λοιπόν με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έρχεται στην επιφάνεια και σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Πρωτοβάθμιου Συστήματος Περίθαλψης, το οποίο θα απαρτίζεται από γιατρούς περιορισμένων ειδικοτήτων οι οποίοι θα δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους εργασίας, χτυπημένοι και από τις διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου που ρίχνει συνολικά την ποιότητα της Περίθαλψης και χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα της επόμενης γενιά γιατρών είναι αναγκαίο ο Σύλλογος να πάρει θέση και να εναντιωθεί στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου που απαξιώνει ακόμη περισσότερο το ρόλο του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό.

Απέναντι στην συνολική επίθεση της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το φοιτητικό κίνημα και ο Σύλλογός μας καλείται να απαντήσει. Η οργανωμένη συμμετοχή των Συλλόγων στις κινητοποιήσεις και ο συντονισμός τους με τους εργαζόμενους έρχεται ως αναγκαιότητα όχι μόνο λόγω των προηγούμενων κινημάτων και των νικών που αυτά πέτυχαν, αλλά και γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να δώσει το παρόν σε μια επόμενη μάχη στην Εκπαίδευση και έχοντας μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο να πετύχει την ολική ανατροπή του.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/3, ΩΡΑ 12 ΣΤΟ ΝΑΒΟ
Αποφασίζουμε διήμερη κατάληψη της σχολής και συμμετοχή του ΣΦΙΑ στην Πανεργατική απεργία στις 19/3

ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετεχουμε – στηρίζουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ. – Π.Α.Φ.
Ε.Α.Α.Κ.

1 σχόλιο:

Il Blud είπε...

Γεια σας παιδια.Πολ καλη δουλειαπο που προκυπτει οτι η ΑΡΕΝ καρπωνεται νικες του ΣΥΡΙΖΑ;;;;Ευχαριστω
Κωστης