Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Γενική Συνέλευση: το Υπουργείο προκαλεί!!

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Χτες, Πέμπτη 27/3 δεκάδες φοιτητικοί Σύλλογοι από την Αθήνα και την Πάτρα, που τελούσαν υπό κατάληψη, πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας με αίτημα την μη εφαρμογή-απόσυρση του νέου νόμου-πλαίσιο. Την ίδια στιγμή δεκάδες Τμήματα σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και η Ιατρική Αθήνας) διατυπώνουν ξεκάθαρα την ένστασή τους στη συγκρότηση λίστας συγγραμμάτων πετώντας το Προεδρικό Διάταγμα στον κάλαθο των αχρήστων. Σύσσωμο το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα σε όλη την χώρα συνεχίζει να παλεύει για την απόσυρση του νόμου.
Απέναντι σε όλα αυτά το Υπουργείο όχι μόνο δήλωσε στους φοιτητές πως πρόθεσή του είναι να εφαρμόσει τη λίστα συγγραμμάτων και τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό, αλλά εντείνει την αυταρχική του πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Ακριβώς επειδή βλέπει πως η προθεσμία που είχε δώσει στα Ιδρύματα για να εφαρμόσουν τη λίστα συγγραμμάτων λήγει σε τρεις μέρες χωρίς εντυπωσιακά θα λέγαμε αποτελέσματα, επιλέγει με άλμα προς τα εμπρός να θεσπίσει διατάξεις που «τιμωρούν» τα Ιδρύματα που δεν «συμμορφώνονται» με οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις. Για αυτό επιλέγει τώρα να καταθέσει τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό στην Σύνοδο των Πρυτάνεων εκβιάζοντας τα Ιδρύματα με τον κίνδυνο της υποχρηματοδότησης.
Αλλά η ιστορία γράφεται διαφορετικά!
Ο νόμος-πλαίσιο δεν εφαρμόζεται έναν χρόνο μετά την ψήφισή του ακριβώς επειδή είναι πλήρως απονομιμοποιημένος από το σύνολο του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Όπως ακριβώς η ψήφιση του νομοσχεδίου τότε δεν κατάφερε να κοπάσει την αναταραχή των 3οο καταλήψεων, αλλά μετέφερε ακριβώς την ίδια αναταραχή στο εσωτερικό των σχολών, έτσι και τώρα ο Πρότυπος εσωτερικός κανονισμός δεν μπορεί να κοπάσει την ένταση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου. Αντικειμενικά οδηγεί την μάχη στο μέρος που πρωτοδόθηκε, στους δρόμους.
Ως Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας όχι απλά πρωτοστατήσαμε στις δύο φοιτητικές εκρήξεις της προηγούμενης περιόδου, αλλά ήμασταν και αυτοί που πάντα αποτελούσαμε διεγέρτη των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Και αυτό γιατί σε αυτόν τον σύλλογο κανείς πλέον δεν πείθεται πως οι συλλογικοί αγώνες δεν κερδίζουν. Από τις 1200 θέσεις για ειδικότητα μέχρι το κεκτημένο των 5 πτυχιακών εξετάσεων, από την χορήγηση δωρεάν στηθοσκοπίων μέχρι τα γεγονότα στην ΠΑΦΥΣ και τις μαζικές αναβαθμολογήσεις εκεί, όλα κατακτήθηκαν από τους αγώνες του Συλλόγου μας.
Και όμως κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών. ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ προσπαθούν να πείσουν (ο καθένας για ιδίους λόγους) στο Δ.Σ. της Τετάρτης πως ο ΣΦΙΑ δεν πρέπει να συμμετέχει στην κινητοποίηση! Πως ο ΣΦΙΑ δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να βγει τώρα στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς Συλλόγους! Εμείς απαντάμε: «η σκακιέρα ξαναστήθηκε και πρέπει όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση, γιατί στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1/4 ο ΣΦΙΑ θα κάνει την κίνησή του»!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/4

ΑΡΙστερή Συσπείρωση
Συμμετέχουμε-στηρίζουμε Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΡΙ.Σ.-Π.Α.Φ
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: